NANO-conference
Вхід

28 серпня 2019 року о 18-30 в програму конференції "NANO 2019" включено Conference Network Dinner, до якого входить:

1. Eкскурсія до музейно-культурного комплексу "ЛЬВІВАРНЯ".

Музейно-культурний комплекс пивної історії «Львіварня» – один із найсучасніших музеїв України, аналогів якому немає. Завдяки інтерактивним експонатам музею кожен його відвідувач може відчути себе справжнім пивоваром, доторкнутися до історії пива та зазирнути в процес пивоваріння. Тут до всього можна торкатися, зі всім можна фотографуватися, це більше ніж музей: 10 експозиційних залів, більше ніж 200 експонатів, які не ховаються за вітринами! Крім того «Львіварня» – це сучасний арт-центр, де відбуваються виставки сучасного мистецтва, концерти та культурні події. Тут можна дізнатися як і коли виникло пиво, чому спершу його пили через соломинку, а також про розвиток пивоваріння у Львові. Відвідувачам покажуть давні атрибути пивоварів та навіть запропонують підпалити Львів, як це трапилось у 1527 році. У підвалі музею відвідувачам показують з чого розпочиналась історія пива та розповідають про Шумерське царство, Вавилон та Єгипет. Перше пиво з ячменю та пшениці, без додавання хмелю, варили саме шумери. Його винайшли випадково. На барельєфі на початку експозиції зображено людей, що через соломинки п’ють пиво з великого глечика. Екскурсовод розповідає, що пиво було не фільтроване, тому його пили через соломинку, щоб людям не заважав осад та зерно. Пити пиво з келихів почали в Асирії. Праця пивовара в Єгипті та Вавилоні була настільки шанованою, що люди цього фаху звільнялися навіть від військової повинності. Єгиптянам так подобалось пиво, що навіть у похованнях фараонів ставили фігури пивоварів, щоб вони варили їм пиво після смерті. Детальну хронологію поширення пива у світі можна побачити на одному зі стендів «Львіварні». Звідки дізнаємось, що Нефертіті вміла добре варити пиво, хто познайомив Європу з пивом та коли у нього почали додавати хміль. Першими у пиво хміль почали додавати баварські монахи у VIII ст. – IX ст., які виявили, що хміль надає пиву особливого смаку і міцності, а також продовжує термін його зберігання. 1516 рік став знаковим у середньовічній історії пива, адже у Баварії видали «Закон про чистоту пива». Він дозволяв варити пиво тільки з хмелю, солоду і води. Перший документально підтверджений цех пивоварів у Львові заснували у 1425 році. Туди приймали лише одружених чоловіків, які перед тим пройшли навчання тривалістю два роки. За старими львівськими гравюрами XVI ст. – XVII ст. у музеї відтворили макет давньої вежі пивоварів, яка колись була на сучасній вул. Підвальній. Чоловіки, що працювали у цеху, під час війни мали обороняти свою вежу. У одному з залів музею відвідувачам показують пожежу 1527 року, у якій згоріло майже все місто. На великому екрані зображені дерев’яні будинки, екскурсовод запропонує відвідувачам їх підпалити. Від невеликої іскри до великої пожежі відвідувачі бачать як згоріло місто у 1527 році. Тоді пожежа виникла у будівлі пивоварні. Відтоді пивоварні дозволяли відкривати лише у передмісті. У 1715 році монахи-єзуїти заснували «Львівську пивоварню», вона була розташована на передмісті Львова (сучасна вул. Клепарівська) і працює донині. Одним з найвідоміших підприємців, що розвивав пивоварню, був Роберт Домс.

2. Дегустація у паб-ресторані ”Хмільний дім Роберта Домса”чотирьох видів пива, що виготовляється у «Львівській пивоварні», та двох видів закусок.

Вартість Сonference Network Dinner – 250 грн.